Blog Post

Duurzaamheid en verpakkingen

  • door info@zimpack.nl
  • 10 apr., 2023

Duurzaamheid en de impact van de nieuwe SUP regelgeving

Per 1 jan 2024 gelden er nieuwe maatregelen om het gebruik van plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen te verminderen. Met als belangrijkste maatregel dat vanaf die datum er geen voedsel verpakkingen voor eenmalig gebruik aangeboden mogen worden, bedoeld voor consumptie ter plaatse. Dit leidt natuurlijk tot heel veel vragen, met als belangrijkste vraag: wanneer voldoet mijn verpakking aan die normen? Hier een korte samenvatting van deze maatregelen, en een toelichting op hoe u kunt bepalen of uw verpakking onder die regelgeving valt.

Zie ook de ZIM pack video over dit onderwerp in aanloop naar de Interpack 2023,   www.zimpack.nl/videoduurzaamheidenimpactSUPregelgeving

Om de negatieve effecten op het milieu van wegwerpplastics terug te dringen, heeft de Europese Commissie in 2019 de richtlijn Single Used Plastics vastgesteld. Deze SUP richtlijn is in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd in het Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik en in het Besluit beheer verpakkingen (oftewel regelgeving voor wegwerpplastics).

De SUP regelgeving is een onderdeel van de Packaging and Packaging Waste Regulation van de Europese Commissie. Sinds 30 november 2022 ligt er een herzien voorstel van de Europese Commissie voor deze PPWR. Hieronder de link naar dit voorstel: https://environment.ec.europa.eu/publications/proposal-packaging-and-packaging-waste_en

Om meer duidelijkheid te verschaffen over de criteria om te bepalen of producten wel of niet binnen de reikwijdte van de regelgeving wegwerpplastics vallen, heeft de Staatsecretaris van Ministerie Infrastructuur en Waterstaat een Toelichtingsbrief (16 december 2022) aan de Tweede Kamer geschreven over deze Europese Single Use Plastic richtlijn (SUP-richtlijn).

https://open.overheid.nl/repository/ronl-cee2e89e0fd6baabd73ba40c370cc28fa4b59d7e/1/pdf/afwegingskader-voor-verpakkingen-t-a-v-de-reikwijdte-van-de-regelgeving-voor-wegwerpplastics.pdf

 

Om meer duidelijkheid te kunnen geven over in hoeverre producten wel of niet binnen de wegwerpplastics regelgeving vallen, is hiervoor een afwegingskader ontwikkeld. Zie ook:

https://open.overheid.nl/repository/ronl-6f81592e08e011e8ea3739a9244fcaf6bded777d/1/pdf/afwegingskader-verpakkingen-sup-regelgeving.pdf

 

Hieronder twee andere links met een verdere toelichting op deze maatregelen (als ook de uitzonderingen).

https://ondernemersplein.kvk.nl/nieuwe-regels-voor-plastic-wegwerpbekers-en-bakjes/

https://open.overheid.nl/repository/ronl-c502dda073a22ed896dc31a2f68166dbf6df9ce6/1/pdf/bijlage-2b-maatregelen-om-gebruik-van-plastic-wegwerpbekers-en-voedselverpakkingen-te-verminderen.pdf

 

Een uitzondering op dit verbod voor het aanbieden van voedsel verpakkingen voor eenmalig gebruik, is als deze verpakkingen ter plekke worden ingezameld en aangeboden worden voor hoogwaardige recycling.

Belangrijke vraag bij het inzetten van duurzame en recyclebare materialen (mono materialen of composteerbare materialen), is in hoeverre deze materialen te verwerken zijn op onze machines. Onze leveranciers SN-Maschinenbau, Universal-Pack en Elplast hebben veel geïnvesteerd in het testen van nieuwe materialen. Honderden hebben zij al getest, en de enorme daarmee opgebouwde ervaring en kennis delen zij natuurlijk graag met u op de komende Interpack beurs.

Duurzaam verpakken zelf is op zich relatief simpel: het betekent verpakkingen maken, met minimale impact op het milieu (Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, KIDV, zie ook https://kidv.nl/ ). Dus aan de ene kant zorgen dat de materialen duurzaam zijn, en aan de andere kant ervoor zorgen dat de machines die deze materialen verwerken, ook zo duurzaam mogelijk zijn. Onze leveranciers SN-Maschinenbau, Universal-Pack, Elplast en Meuer zijn hier al permanent mee bezig door:

1.           Processen optimaliseren om de CO2 footprint te reduceren.

2.           Afvalreductie en afvalscheiding op alle afdelingen.

3.           Energie verbruik reduceren door inzet zonnepanelen of geothermische warmte pompen.

4.           Restwarmte uit het productie proces hergebruiken.

 

Er is dus ook over het thema duurzaamheid heel veel te bespreken op deze komende Interpack beurs in Düsseldorf. Komt u ook?

 

Interpack, Düsseldorf (D), 4 - 10 mei 2023.

SN-Maschinenbau Hall 6 / A61;

Universal-Pack Hall 16 / B54

Elplast Hall 10 / D02

Meurer Hall 11 /G55)

door info@zimpack.nl 06 sep., 2023
Column VerpakkingsManagement
door info@zimpack.nl 23 sep., 2022

Kwaliteit eerste vereiste bij het verpakken van zaden, dat is het thema van de artikelen reeks van het belangrijke verpakkingsplatform Verpakkingsmanagement over de Nederlandse zaden industrie. Een zeer innovatieve en kwaliteit gedreven industrie, waarin deze Nederlandse bedrijven markt leidend zijn in de wereld. In interviews bij wereldspelers Bejo en Rijk Zwaan krijgt u een inkijkje in hoe deze bedrijven tegen het verpakken van hun zaden aankijken. En ook interessant, al deze bedrijven gebruiken de machines van SN-Maschinenbau voor het verpakken van hun zaden in sachets!

Voor het artikel in Verpakkingsmanagement zie  https://www.verpakkingsmanagement.nl/marktnieuws/zonder-goede-zaadverpakking-minder-opbrengsten?utm_...  

door info@zimpack.nl 23 sep., 2022

In een interview bij wereldspeler Bejo krijgt u een inkijkje in hoe dit bedrijf tegen het verpakken van hun zaden aankijkt. Het belangrijke verpakkingsplatform Verpakkingsmanagement heeft in haar laatste uitgave veel aandacht besteed aan de Nederlandse zaden industrie. Een zeer innovatieve en kwaliteit gedreven industrie, waarin deze Nederlandse bedrijven markt leidend zijn in de wereld.En ook interessant, ook dit bedrijf gebruikt de machines van SN-Maschinenbau voor het verpakken van hun zaden in sachets!

door info@zimpack.nl 23 sep., 2022

Het belangrijke verpakkingsplatform Verpakkingsmanagement heeft in haar laatste uitgave veel aandacht besteed aan de Nederlandse zaden industrie. Een zeer innovatieve en kwaliteit gedreven industrie, waarin deze Nederlandse bedrijven markt leidend zijn in de wereld. In een interview bij wereldspeler Rijk Zwaan krijgt u een inkijkje in hoe dit bedrijf tegen het verpakken van hun zaden aankijkt. En ook interessant, ook dit bedrijf gebruikt de machines van SN-Maschinenbau voor het verpakken van hun zaden in sachets!

Voor het artikel in Verpakkingsmanagement zie  https://www.verpakkingsmanagement.nl/marktnieuws/familiebedrijf-rijk-zwaan-is-een-wereldspeler-in-gr...  

door Zim Pack 02 mrt., 2022
Zim Pack weer aanwezig op de Empack beurs in Gorkum
door info@zimpack.nl 07 apr., 2021
Nieuwe revolutionaire sealtechniek bij SN-Maschinenabu
door info@zimpack.nl 25 mrt., 2021
Voor het produceren van product samples voor markt testen
door info@zimpack.nl 25 feb., 2021
Sneller zipper rollen wisselen door Elplast auto splicer
door info@zimpack.nl 15 feb., 2021

Afgelopen december vierde SN-Maschinenbau een jubileum wegens 380 jaar jubilerende werknemers. In een speciale ‘’corona-proof’’ setting, heeft het management van SN 38 personeelsleden persoonlijk bedankt en gefeliciteerd voor de jaren die zij loyaal en toegewijd zijn geweest. Deze toewijding en loyaliteit worden gezien als de kernpunten achter het succes van SN. Een fijne arbeidscultuur in combinatie met tevreden werknemers, de karakteristieken van een echt hecht familiebedrijf. ZIM Pack kan na de vele jaren van nauwe en prettige samenwerking, deze kernwaarden alleen maar onderstrepen.

Zie voor het originele artikel https://www.sn-maschinenbau.com/aktuelles/news/details/zahl-des-monats-380.html

door info@zimpack.nl 12 feb., 2021
De hersluitbare zipper oplossingen van ELPLAST blijven zich verder ontwikkelen en groeien.
Show More
Share by: